Kárándi Mónika

Splash. 2019. szeptember 13–október 13.

Az Artkartell projectspace örömmel mutatja be Kárándi Mónika Splash című egyéni kiállítását. A harminc alatti generáció friss tehetségei közé tartozó Kárándi belecsobban a nagy pályát jelentő „mélyvíz” metaforikus, viszolygással és életigenléssel teli medencéjébe.

Az 1990-ben született Kárándi Mónika művészetének középpontjában a mesterséges és a organikus ütköztetése áll olyan kulturálisan körülírt frontvonalak mentén, amelyet idilli pálmafák, trópusi lagúnák, rizsszemek és úszómedencék szegélyeznek. David Hockney medencés festményeivel ellentétben Kárándi nem a napsütötte kaliforniai villák kimerevített pop art pillanatait kapja el, hanem belső szorongásait oldja fel a paradicsomi környezetben, átesztétizált festői technikákkal. A lagúnák és medencék a víziszony önterápiás feldolgozásának kísérletei, miközben a civilizációs máz alól előtörő ősi ösztönök általános allegóriái. Kárándi meditatív, esztétizált művészeti gesztusai megszelídítik az evolúció múltba vesző fázisaiból örökölt, túlérésre kondicionált viszolygásainkat. Legújabb, Splash című sorozata négyes portré egy szűk baráti társaság művésztagjairól. A tüskés iszalagok között szétnyíló kagyló, a tapadókorongokkal ellátott csigaalakzat, a skorpiófarokként meredező csáp és a tengeri hínárként kicsirázó krumpliforma mind egy-egy személy allegorikus arcképe. Miközben bennük rejlik a Kárándit foglalkoztató esztétizált felszín–attavisztikus iszony kettőse is, a jelképes portrék – burjánzó organizmusok – nem az őstengerben mártóznak meg, hanem a köréjük installált felfúj gyerekmedencékben. A galériatér megtelik az úszómedencére történő utalásokkal, jelképezve azt a generációs pillanatot, amikor egy új nemzedék tagjai belecsobbannak a mély vízbe.

A generációs közös tapasztalatok – a pályázástól az első egyéni kiállításokig – összekötnek minket. Régóta foglalkoztatott, hogy hogyan tudnám ezt a szűk, négy tagú csoportot megfogalmazni. Elhatároztam, hogy a lényeimet ez alkalommal portrészerűen festem meg, az erőszakos, tüskés formáktól a fallikus csápokig. (...) Nem tudjuk, hogy mivé válunk, de valamivé szeretnénk.” – mondja friss képei kapcsán.

Kurátor: Rieder Gábor

Megnyitó: 2019. szeptember 13., 19 óra

A kiállítás megtekinthető (telefonos egyeztetéssel: +36 30 847 5178): 2019. szeptember 13–október 13.

— Artkartell

2019. október 15., kedd 18:27
támogatók